Wakker worden in uw leven en zien zoals het nu is

Aandacht zonder oordelen. Mindfulness helpt in het hier en nu te staan. Letterlijk en figuurlijk. Veel van onze energie gaat verloren als we ervaringen ontkennen of proberen te vermijden. Door aandacht te schenken aan wat er nu is, wat er ook is, een situatie te aanvaarden, toe te staan, zoals die is, ontstaat er vanzelf ruimte voor een veel bewustere keuze.

Mindfulness is een ervaringsmethode, een vaardigheid die je leert op een accepterende manier om te gaan met alles wat zich aandient in het leven van alledag.

 

Mensen gaan mindfulness doen om tal van redenen: om meer rust te ervaren, minder te piekeren, beter om te kunnen gaan met stress, zich beter te kunnen concentreren, gelukkiger te worden, anders om te gaan met gedachten en emoties, meer te kunnen genieten, effectiever te werken, beter te slapen, zich (beter) te kunnen ontspannen.

 

Een mindfulnesstraining is geen garantie op dit resultaat. Het is geen panacea, geen wondermiddel. Als u echter de resultaten beziet ervaart u dat het heel effectief kan zijn.

De resultaten op een rij die uit onderzoek naar voren komen:

 

Stress neemt af en je kunt beter omgaan met stresserende gebeurtenissen

 

Je concentratie en het prestatievermogen verbeteren

 

Men kan zich beter ontspannen

 

Er ontstaat een helder beeld van zichzelf en de omgeving

 

Er vindt een verschuiving in de hersenactiviteit plaats naar de linker frontale cortex (goed voor een heldere en montere gemoedstoestand en minder angst)

 

Klachten als slapeloosheid, angst en depressieve gevoelens nemen af

 

Mensen die vaker dan 3 x een depressie hebben gehad, hebben na een mindfulnesstraining 50 % minder kans op terugval in een depressie.

Het ‘enige’ wat je hiervoor moet doen, is oefenen, oefenen en oefenen. En als dat niet lukt, opnieuw beginnen en weer oefenen. Mindfulness werkt alleen als je oefent. En je hoeft het niet leuk of prettig te vinden, als je het maar doet! En als je dat telkens weer opnieuw doet, kan je merken dat je gemoedstoestand verandert, dat je behoefte om acuut iets te gaan doen als je je onrustig voelt vermindert en dat je meer rust en stabiliteit gaat ervaren.

 

De automatische piloot

We brengen veel tijd van ons leven door met dingen doen op ‘de automatische piloot’. We wassen ons haar terwijl we ondertussen bezig zijn met wat we die dag allemaal moeten doen. We drinken een kop koffie en ‘ineens’ is hij leeg. We luisteren naar de verhalen van onze kinderen terwijl onze gedachten zijn bij het boodschappenlijstje. Iedereen kent wel het fenomeen van ergens naartoe rijden en ineens merken dat je een heel stuk van de weg ongemerkt hebt afgelegd.

 

Een groot goed, want die zorgt ervoor dat we niet over alle dingen van het leven apart na hoeven te denken. Het gevaar van de automatische piloot is wél, dat je een hele hoop van het hier-en-nu mist omdat je gedachten ergens anders zijn. En dat ons denken al conclusies aan het trekken is zonder dat wij het door hebben. Automatische reacties als: commentaar hebben, jezelf afkraken, negatieve oordelen hebben, emoties en allerhande interpretaties op dingen loslaten, gebeuren zonder dat je het weet. En ongemerkt kun je jezelf zo in een negatieve stemming brengen en stress opwekken.

 

Door meer gewaar te worden van wat er zich – in ons binnenste en daarbuiten – afspeelt, kunnen we een grotere keuzevrijheid krijgen. Daardoor kun je op den duur – met veel oefenen – bewust reageren op situaties in plaats van automatisch. Dat kan tot dezelfde reactie leiden als wanneer je automatisch zou reageren, maar het hoeft niet; je hebt de bewuste keuze gecreëerd.

 

Er blijft zo letterlijk en figuurlijk minder ruimte over voor piekeren, het stressniveau verlaagt en er ontstaat meer openheid.

 

In volle bewustzijn

We gaan een andere verstandhouding aan met onze gedachten, met onze gevoelens, met onze lichamelijke sensaties. Uiteindelijk is mindfulness/meditatie er niet op gericht om rustig of stil van te worden (het kan een bijkomstigheid zijn) maar om in volle bewustzijn, wakker en alert te zijn. Waar te nemen wat er is. Of dit nu rust is of onrust. Of er nu ontspanning is of spanning. Mindfulness leert je onder andere bewust te worden van gedachtepatronen en de aandacht op een vriendelijke manier weer terug te brengen in het nu: bij wat je nu doet, bij wat je nu ervaart en nu ziet.

 

Zonder oordelen, zonder afkeer, zonder gehechtheid en zonder onverschilligheid.

 

Wilt u meer over de inhoud van de 8-weekse mindfulness training weten?

 

Bekijk hier ons aanbod mindfulness en onze overige activiteiten

8-weekse MBCT/MBSR training

Wij geven de 8-weekse mindfulness training op meerdere avonden in de week en op diverse locaties, zodat er altijd wel een geschikt moment voor u bij zit.

Geheel naar uw wensen

Wij begeleiden u een-op-een met vragen die betrekking hebben op uw persoonlijke ontwikkeling. En tevens kunt u individueel of in een kleine(re) groep een mindfulness training volgen.

Op maat geschreven trainingen

MindfulNU is tevens gespecialiseerd in mindfulness voor bedrijven en scholen.

 

Wij kunnen u en uw medewerkers in groepen trainen of privétrainingen verzorgen. Trainingen die down to earth zijn en volledig onderbouwd.

Mindful meditatie

Op een toegankelijke wijze kunt u komen kennismaken met de vele vormen van mediteren. Gelardeerd met muziek, teksten en thematische boodschappen zijn de bijeenkomsten telkens weer verrassend, origineel en leerzaam.